Veel mensen hebben al eens van het woord microbioom gehoord, maar weten nog steeds niet precies wat het is. Deze ingewikkelde term slaat op de grote variëteit aan bacteriën die je in je lichaam bevindt. Het grootste deel daarvan zit in je darmen, waar ze heel veel processen aansturen. De manier waarop jij je eten verteert bijvoorbeeld, wordt grotendeels bepaalt door jouw microbioom. Hoe meer goede bacteriën je hebt, hoe makkelijker de vertering verloopt, als je meer slechte bacteriën hebt dan heb je waarschijnlijk vaak buikpijn of winderigheid. Er zijn verschillende manieren om je darmbacteriën in balans te brengen en zo je lichaam te helpen gezonder te worden.

Hoe help je je microbioom?

Allereerst is het heel belangrijk dat je niet teveel suikers eet. Suikers voeden namelijk de slechts bacteriën en gisten in je darmen. Je darmbarrière werkt dan minder goed, waardoor je stofjes in je lijf krijgt die daar niet horen. Normaal gesproken zorgt je microbioom er namelijk voor dat schadelijke stoffen worden tegengehouden en ze dus niet je lichaam binnendringen. Hoe ondergezonder je eet, hoe meer gifstoffen je binnenkrijgt en hoe slechter deze barrière werkt. Het is dus dubbel slecht! Je kunt je darmbacteriën helpen door veel vezels, groenten en fruit te eten.

Het leaky gut syndroom

Er is een officiciële naam voor de verlaagde darmbarrière als gevolg van een onbalans in je bacteriën, namelijk het leaky gut syndroom. Dit is de Engelse term voor het lekkende darmsyndroom. Je darm ‘lekt’ dus in feite stofjes je lichaam in die het normaal gesproken zou tegenhouden. Daar kun je heel moe van worden, chronische pijn van krijgen en andere serieuze gezondheidsklachten. Ze zeggen niet voor niets dat je darmen de basis van je gezondheid zijn. Neem klachten dus serieus en zorgt voor een gezond, veelzijdig voedingspatroon met veel pro- en prebiotica, en vraag eventueel een professioneel voedingsadvies aan. Probiotica zijn de goede bacteriën zelf, en prebiotica zijn voedingsstoffen die deze goede bacteriën nodig hebben om te floreren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *