Een Lotusslachtoffer is geen echt slachtoffer. LOTUS staat hier voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Tijdens bijvoorbeeld een EHBO-training, een brandoefening of een militaire oefening gebruikt men lotusslachtoffers.

Een lotus slachtoffer is een fictief slachtoffer dat men inzet om een bepaalde verwonding of bepaald ziektebeeld uit te beelden. Het kan hier gaan om heel eenvoudige wonden, maar ook om zware verwondingen door een ongeval. Daarnaast kan het lotusslachtoffer worden ingezet om een ziektebeeld uit te beelden zoals hartfalen, flauwvallen of een shocktoestand.

Waarom de hulp inschakelen van een lotusslachtoffer?

Mensen die een hartaanval krijgen, kleverige en bloederige wonden, een man die met zijn arm klem zit tussen zware balken. Het lijkt net echt, maar dat is het niet tijdens de training met een lotusslachtoffer. 

Bij een EHBO-training of BHV (Bedrijfshulpverlening) cursus kan iedereen natuurlijk slachtoffer spelen. Een lotusslachtoffer is echter opgeleid om ziektebeelden zo perfect mogelijk na te bootsen en verwondingen zo realistisch te schminken dat het levensecht is.

Met de hulp van een Lotusslachtoffer leren de cursisten op de juiste manier en zelfverzekerd reageren op onverwachte situaties in het bedrijf of daarbuiten. Vaak is het in zulke situaties belangrijk om direct te reageren, het slachtoffer of de situatie te stabiliseren en de juiste hulp in te schakelen.

Doordat hij verschillende zeer realistische situaties oefent, weet een cursist na de cursus beter wat hij moet doen in echte situaties. Hij zal sneller handelen en dat kan in sommige situaties levens redden.

Zelf lotusslachtoffer worden?

Niet iedereen is natuurlijk geschikt voor deze ‘functie’ want je moet wel over wat acteertalent beschikken. Verder zijn er naast het hebben van een EHBO-diploma ook een aantal andere vaardigheden nodig zoals:

  • improvisatie
  • collegialiteit
  • veiligheid kunnen inschatten
  • zelfreflectie

Bij een opleiding tot lotusslachtoffer leer je allerlei dingen die belangrijk zijn voor de ‘slachtofferrol’. Je leert hoe bepaalde verwondingen eruit zien en deze te grimeren. Daarnaast leer je ook welk gedrag bij een bepaalde verwonding of ziekte hoort zodat je goed acteert in zulke situaties.

Het is dan ook erg belangrijk dat je je kunt inleven in de situatie zodat je geloofwaardig overkomt. Je moet begrijpen welke gevoelens een slachtoffer heeft in een bepaalde situatie en hoe hij kan reageren. Geen eenvoudige opdracht en zeker niet voor iedereen weggelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *