Psicoterapia (psychotherapie)

Voor de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen, maar ook van emotionele problemen wordt Psicoterapia (psychotherapie) toegepast. Een daarvoor gekwalificeerde therapeut ontwikkelt in gesprekken onder vier ogen inzichten gericht op het verleden én het heden van de patiënt. Op deze wijze kan in de toekomst worden gewerkt aan de vermindering van de geestelijke gezondheidsproblemen. In therapie sessies wordt gewerkt aan het oplossen van problemen of beter leren omgaan met deze problemen. Dit kan door mogelijkheden te benutten of antwoorden te vinden op vragen. Ook de zelfredzaamheid van de patiënt kan sterk worden verbeterd. 

Privacy en patiëntengeheim

Alle gegevens en de inhoud van de gesprekken die in psicoterapia (psychotherapie) worden gevoerd blijven geheim. De privacy wordt zorgvuldig gewaarborgd volgens strenge regels. Daarom zijn psychotherapeuten ook hulpverleners met een gespecialiseerde opleiding. De titel psychotherapeut mag dan ook niet zomaar worden gevoerd. Hiervoor is een opleiding nodig en de overheid dient deze opleiding te erkennen. Er wordt namelijk dieper in gegaan op gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en andere geestelijke stoornissen.

De curatieve reis

Het doel van psicoterapia is het ontwikkelen van de eigen redzaamheid, kennis, vaardigheden en het vinden van antwoorden op onbeantwoorde vragen. Deze reis kan online worden begonnen en wordt vervolgens wekelijks of tweewekelijks voortgezet. Dit proces kan enkele maanden of zelfs jaren duren in sessies van 50 minuten. Het voordeel van een online psycholoog is vooral het comfort en het gevoel van veiligheid van de eigen omgeving. Veel mensen met emotionele of geestelijke problemen zien erg op tegen de reis of het tweegesprek met een andere persoon. De laagdrempeligheid van internet lost dit struikelblok eenvoudig op. 

Liggen op de divan

Het klassieke beeld van de patiënt  die liggend op een divan problemen deelt met een psychotherapeut is achterhaald. Dit hoeft helemaal niet, maar ligt wel in de mogelijkheden. Eigenlijk is dit helemaal de keuze van de patiënt. Zolang het prettig voelt is het natuurlijk gewoon toegestaan. Bij een online sessie kun je zelfs nog kiezen voor een comfortabele plek op je eigen bankstel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *